Søk i denne bloggen

søndag 18. juli 2010

Flytt deg og la sola skinne, på meg!


Diogenes var gresk filosof. Han levde mellom år 404 (eller 412, det er man ikke helt sikker på) og døde i år 323 før vår tidsrekning. Han er spesielt aktuell når sola skinner.

Diogenes rømte tidlig til Athen der han levde ekstremt nøkternt, tigget for livsopphold og sov i en tønne på markedsplassen. Han var kjent som provokatør og for sine filosofiske stunt som for eksempel å bære en tent lampe gjennom byen om dagen. Han søkte, som ham sa, etter en ærlig mann. Han sies også å ha vært blant de første som viste folk fingeren. Han ble senere fanget av sjørøvere, solgt som slave og slo seg etter hvert ned i Korint. Her ble han berømt som lærer og filosof. Her ble han også kjent med Aleksander den store. Da kommer vi snart til saken.

Aleksander den store, som selv var lærd elev av Aristoteles, var en beundrer av Diogenes og entusiastisk da han en morgen i Korint oppdaget Diogenes mens denne satt og slappet av i morgensola. Han skal ha stoppet opp og spurt om det var noen tjeneste han kunne gjøre for Diogenes. Diogenes skal da ha svart noe slikt som: ”Akkurat nå, bare gå til side for solstrålene mine så solen kan skinne på meg”. Aleksander, som var stor også som menneske, skal ha replisert: ”Om jeg ikke var Aleksander, skulle jeg ønske jeg var Diogenes”. Som sagt. Aleksander var et stort menneske. 

Det er ikke mye man vet om Diogenes. Men på nasjonalbiblioteket kan du møte ham som hovedperson i en reklamefilm fra 1923. Denne filmen spiller ellers rundt en av de andre fortellingene vi har om Diogenes, nemlig at han gikk rundt byen om dagen med en tent lampe i søk etter en ærlig mann. Det han finner i filmen er margarin.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar